markovarajarvi

Vaalit Ruotsin tapaan?

Yleisellä ja yhtäläisellä äänioikeudella on Suomessa pitkä perinne kansainvälisestikin tarkasteltuna. Sen saimme yksikamarisen eduskuntamme syntyhetkillä vuonna 1906, ensimmäisten joukossa maailmassa kun elimme vielä Venäjän keisarikunnan kotkan varjossa. Vuodesta 1917 alkaen itsenäisen Suomemme poliittinen värikarttamme on värjätty vaaleissa, joka on demokratiamme ydin.

Valitettavasti Suomen suurimmaksi puolueeksi on noussut nukkuvien puolue. Eduskuntavaaleissa noin kolme kymmenestä äänioikeutetusta nukkuvat ruususen unta. Keskusteluissa on usein kysytty, mitä pitäisi tehdä äänestysaktiivisuuden nostamiseksi.

Jos tulevalla hallituskaudella päädymme kunta- ja eduskuntavaalien lisäksi suorilla vaaleilla valittuun maakuntahallinnon, olisi poliittinen hallintorakenteemme sama kuin Ruotsissa. Siellä kunta-, maakunta- ja eduskuntavaalit on yhdistetty.

Naapurimme äänestysaktiivisuudesta voimme olla vain kateellisia. Vuosina 1998-2006 vaaliosallistuminen koki Ruotsissa pohjakosketuksen kun kunta- ja maakuntavaaleissa äänestysprosentti jäi nipin napin alle 80 prosenttia. Heikoin äänestysprosentti Ruotsin eduskuntavaalien historiassa oli 80,1% v. 2002.  

Viime vuoden vaaleissa äänestysaktiivisuus nousi Ruotsille tutumpiin lukuihin, kunta- ja maakuntavaaleissa se oli n. 84%, eduskuntavaaleissa ääntänsä käytti 87,2%.

Juhlapuheissa Suomessa jokaisen puolueen tavoitteena on pienentää Suomen suurinta puoluetta, nukkuvia. Hyväksi osoitettu käytäntö naapurimaassamme törmää kuitenkin kotimaassamme valtapolitiikkaan. Näin ei pitäisi olla.

Jokaisella Lapin ehdokkaalla on intohimo tehdä työtä juuri maakuntamme asukkaiden ja paremman huomisen eteen omilla painotuksilla. Kuka parhaiten ansaitsee lappilaisten luottamuksen, siitä päättävät äänestäjät, eivät äänestämättä jättävät.

Ennakkoäänestysaktiivisuuden perusteella näyttää valitettavasti edelleen siltä, nukkuvien puolue on reilusti Suomen ja Lapin suurin puolue. Uskon, että Ruotsin vaalitapa toisi myös meillä enemmän äänestäjiä uurnille.

Marko Varajärvi
SDP Lappi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset