markovarajarvi

Muutetaan kotitalousvähennystä, oppia Ruotsista

Ruotsin kevätbudjetti on tänään julkaistu ja yksi asia pistää silmään: niin kutsuttu RUT-kotitalousvähennys nousee 50.000 kruunuun eli noin 5.000 euroon myös alle 65-vuotiaille. Ruotsissa kotitalousvähennys on osattu järjestää meitä huomattavasti paremmin.

Ruotsissa kotitalousvähennystä on kahta lajia. RUT-vähennys muodostuu sanoista rengöring, underhåll och tvätt. Suomeksi voisi käyttää lyhennystä SYP-vähennys (siivous, ylläpito ja pesu). Sitä jokainen voi käyttää lastenhoitoon, muuttopalveluihin. Siihen kuuluvat myös data- ja IT-palvelut. Tällöin tukea voi saada wifi-yhteyden asentamiseen, tietokoneen, tv:n ja lautasantennien korjaamiseen, ylläpitoon tai asentamiseen. SYP-palveluihin kuuluvat myös siivouspalvelut, kodinkoneiden korjaukset sekä puutarhatyöt.

ROT-vähennys muodostuu sanoista reparation och underhåll, om- och tillbyggnad. Suomeksi lyhenteenä voisi toimia KYL-vähennys (korjaus ja ylläpito, uus- ja lisärakentaminen). Käytännössä kaikki oman kiinteistön korjaamiseen liittyvät työt lattiasta kattoon ovat vähennyskelpoisia. Työkustannuksen osuus saa olla maksimissaan 50% työn kokonaiskustannuksista.

Ruotsalainen verottaja on osannut rakentaa hyvän järjestelmän, joka olennaisesti pienentää harmaan talouden mahdollisuuksia. Kotitalousvähennyksen käyttäjä saa vähentää työn osuuden suoraan saamastaan laskusta. Vähennys on henkilökohtainen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi lapsiperheessä, että molemmat vanhemmat voivat vähentää yhteensä 10.000 euroa vastaavan hinnan työn osuudesta.

Työnantajan velvollisuus on toimittaa verottajalle kuitti laskusta ja asiakkaalta saadusta maksusta. Tämän jälkeen verottaja tarkistaa yrityksen luottotiedot ym. ja palauttaa vähennyksen yrittäjän verotilille. Ruotsin verottajan sähköinen järjestelmä on selkeä ja rahat saa parissa viikossa.

Suomalainen kotitalousvähennys on kankea. Laskun joutuu maksamaan kokonaisuudessaan ja kotitalousvähennyksen saa verottajalta takaisin vasta seuraavan verotuksen yhteydessä. Mielestäni Suomi voisi tässä asiassa ottaa oppia Ruotista. Kuluttaja saa kotitalousvähennyksen käytännössä heti, kun summa vähennetään suoraan laskusta. Verottaja puolestaan pystyy kontrolloimaan, että yrittäjän velvoitteet pitää olla kunnossa. Näin myös harmaan talouden torjunta on helpompaa. Ruotsissa isot yritykset ovat alkaneet kiinnostua myös yksityisten ihmisten rakennuskohteista. 

 

Marko Varajärvi
SDP:n Lapin eduskuntavaaliehdokas

Ruotsin verovirasto, kts https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/rotochrutarbete.4.2e56d4ba1202f95012080002966.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Toinen valuvika on se, että yksinasuva saa vähennystä puolet siitä mitä kaksi asujaa. Taloa pitää aika ajoin kunnostaa ja kustannukset karkaavat yksin asuvalla yli maksimirajan.

Käyttäjän markovarajarvi kuva
Marko Varajärvi

Kiitos kommentista. Se on juuri näin. Yksinasuvien osalta on muutenkin aika paljon tehtävää. Kyllä se remppa maksaa ihan saman verran, asut yksin tai kaksin. Tämän suhteen on paljon petrattavaa, johon voisi perehtyä paremmin. Veikkaanpa, että materiaalia on pilvin pimein. Jos mut valitaan, lupaan, että perehdyn tähän problematiikkaan paremmin!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset