markovarajarvi

Joko on palkansaajien vuoro?

Lapin elinvoiman lähteinä ovat erityisesti metsät, malmit ja matkailu. Kuntiemme ja koulujemme työntekijät puolestaan huolehtivat siitä, että meillä Lapissa on hyvä opiskella ja elää. Miten eduskuntapuolueet suhtautuvat näihin Lapin kannalta keskeisiin aloihin ja työntekijöihin?

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:ta johtaa toimitusjohtaja Jyri Häkämies (Kok.). EK:n keskeisimpiä huolenaiheita on ammattiyhdistysliikkeen lakko-oikeuden rajoittaminen. Poliittisen lakko-oikeuden poistamista kannattavat Kokoomus ja Keskusta, pienpuolueista Kristilliset, RKP ja Siniset.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja on Mikael Pentikäinen (Kesk). Sen johtoon kuuluu myös liuta kokoomuslaisia. Yleissitovuudesta eroon pääseminen on ykköstavoitteita. Se olisi myrkkyä palkansaajille. Palkka perustuisi firman pomon hyväntahtoisuuteen.

Porvarihallitus kurittaa kuntatyöntekijöitä kilpailukykysopimuksella. Se leikkasi paitsi kuntatyöntekijöiden lomarahoja, myös kuntien verotuloja viime vuonna 115 miljoonalla eurolla. Koulutuslupaus petettiin, leikkauksia koulutussektoriin tehtiin lähes 700 miljoonan euron edestä.

KemiTornio on Lapin teollisuuskeskittymä. Teollisuuden ystävien kannalta keskeinen asia on puolueiden, ei yksittäisten ehdokkaiden, energiapolitiikan linjaukset.

Ympäristönmuutoksen hillinnässä ydinvoima on alkanut kerätä ymmärtäjiä paitsi EU:ssa, myös Vihreissä. Puolueelle se on kuitenkin ollut hallituskysymys. Ydinvoimalle yhtä vähän ymmärrystä heruu Vasemmistoliitosta. Myös vesivoiman lisärakentaminen on molemmille myrkkyä. Outokummun terästehdas ja Kemin tehtaat tarvitsevat kuitenkin muutakin kuin tuulimyllyjä. Varsinkin jos ei tuule.

Metsäteollisuuden hankkeista Kemin Metsä Groupin ja Kemijärven biojalostamo ovat todennäköisimmät. Vihreät vähentäisivät hakkuita nykytasosta. Vasemmistoliiton Li Andersson totesi Lapin Kansassa (22.3.): ”Nykyinen puiden kaatotaso voi olla hyvä”. Eli metsähakkuita ei tule lisätä. Ymmärrystä uusille tehtaille ei siis heru Vihreistä tai Vasemmistoliitosta. 

Porvarihallituksen kurituspolitiikalle on mahdollisuus laittaa piste tulevissa eduskuntavaaleissa. Työmarkkinapolitiikkaa tulee tehdä sopien, ei sanellen. Kolmikannan airut on SDP. Se on myös Lapin kuntien, oppilaitosten ja teollisuuden palkansaajien kannalta paras vaihtoehto.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset