markovarajarvi

Miksi asetuin SDP:n eduskuntavaaliehdokkaaksi Lapissa?

Puhe Lapin SDP:n syyspiirikokouksessa Pellossa 24.11.2018. Muutosvarauksin.

Hyvät Toverit!
Kun toiminnanjohtaja, meidän mainio Paulus Toropainen ja muutama muu kysyivät halukkuuttani asettua ehdokkaaksi eduskuntavaaleissa, kävin tärkeimmän keskustelun kotonani. Se oli ratkaiseva tekijä sille päätökselle, jonka seurauksena olen täällä teidän kanssanne. Ja palo politiikkaan ja demokraattiseen vaikuttamiseen.


Vaalityö vaati aikaa, vaivaa ja pyyteetöntä panosta. Jokaisen tulee kantaa kortensa vaalikekoon sillä panoksella, mikä omista voimavaroista löytyy. Enempää ei voi meiltä ehdokkailtakaan pyytää.

Gallupit ovat gallupeja, tärkeintä on vaalipäivää edeltävä aika. Nyt on muutoksen aika. Minulle tärkein kysymys on Suomen ja Lapin kehittäminen ja sen suunta. Sipilän hallituksen tulevaisuuden visio v. 2015 oli ” Suomi 2025 – Yhdessä rakennettu”. Ei rakennettu yhdessä. Hallitus rakensi kyllä oman Berliinin muurinsa rikkaiden ympärille. Heidän talkoisiin osallistuminen jäi muurin takana omantunnon varaan, tiedetyin tuloksin.

Hallitus sen sijaan repi, nimittäin sopimusyhteiskunnan. Työttömät, työläiset, opiskelijat, eläkeläiset ja lapsiperheet, nyt on aika panostaa heihin.

Ja mitä muuta saatoimme tältä hallitukselta odottaa? Vaalilupausten pettäminen näyttää olevan tämän päivän normi. Siihen ei pidä sortua. Vaalipuheiden jälkeen koittaa aina tekojen arki.

Hallituksen tekojen ja vaalilupausten ristiriitaan pitää pureutua. Meidän tulee juurruttaa kanssatovereidemme ja äänestäjien mieliin hallituksen jääkylmä politiikka pieni- ja keskituloisia kohtaan.

Mitä vahvempi SDP, sitä enemmän voimme tehdä heikoimmassa asemassa olevien eteen, yhdessä samanmielisten puolueiden kanssa. Veroluikurit luikkivat lain porsaanrei’istä veroparatiisien palmujen alle.

Mistä löytyvät Keskustan hallitusajan aluepolitiikan villat? Ne on upotettu maakuntauudistuksen valtarakenteiden seiniin. Maakuntakeskusten seinät pysyvät lämpiminä mutta syrjäseutujen pirtit kylmenevät ja polut niihin nurmettuvat.

Ruiskaunokin voitte tietysti poimia sote-uudistuksen valinnanvapaudesta. Markkinavoimia kumartavalla keskittämispolitiikalla ei ole salarakasta, avioparikseen se sai Keskustan.

Hallituksen Taivaanäärelästä löytyy tietysti myös Siniset, tuo hallituksen oma smurffi, Kauno. Peilistä heijastuu vaalien jälkeen poispäin kiitävien ministeriautojen takavalot.

Toverit, minä olen valmis antamaan oman panokseni Lapin kääntämiseksi kohti tasa-arvoa, oikeudenmukaisuutta ja huolehtivampaa politiikkaa. Työ, terveys, toimeentulo, hyvinvointi ja jaksaminen, siinä teemoja, jotka tulevat olemaan minulla vinhasti framilla. Ammattiopistojen, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kurjistaminen on loputtava. Alueen elinvoimaa ja liikenneyhteyksiä pitää kehittää, rajat ylittävällä yhteistyöllä voimme saada lisäarvoa ja elinvoimaa Lappiin. Raskaan teollisuuden ystävä on tietysti myös tietoinen siitä, että jokaisen on otettava ilmastonmuutos vakavasti.

Me tarvitsemme eduskuntaan Johanna Ojala-Niemelälle toisen SDP:n toverin. Me emme pelkästään tyydy Lappia puolustamaan vaan sitä myös kehittämään. 

Vaalien jälkeen toivottavasti Suomella on sydän, punainen sydän, joka sykkii erityisesti työtä tekevälle kansalle, työttömille, opiskelijoille, eläkeläisille ja lapsiperheille, Suomen pieni- ja keskituloisille. Silloin heillä on parempi ja valoisampi huominen edessään, myös meillä täällä Lapissa. Sen he – ja me ansaitsemme.


Kiitos luottamuksestanne, Hyvät toverit!

Pellossa 24.11.2018
Marko Varajärvi
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Vaatii tosiaankin rohkeutta asettua SDP:n ehdokkaaksi Lapissa, kun oma puoluejohtokin yleensä muistaa pohjoista lähinnä keskisormella.

Käyttäjän markovarajarvi kuva
Marko Varajärvi

Kiitos kommentistasi. En nyt kyllä hyväksy tuota ajatustasi siitä, että oma puoluejohto tuolla tavalla toimisi. Voisitko kenties perustella näkemystäsi? Johanna on tehnyt mielestäni hyvää työtä puolustaessaan Lappia eduskunnassa. Se, ettei tekoja liiemmin näy, se on hallituksen vika.

Oulun seutu on ollut iso voittaja, teihin tehdyt investoinnit, Oulun sataman syventäminen samalla kun Kemi jäi nuolemaan näppejään, Hailuodon silta (kustannusarvio 73,5MEur) jne.

Onneksi liikenneministeriö kuitenkin lausuntojen jälkeen liitti myös valtatie 21:n/E8:n runkoverkkoon poiketen pohjaesityksestä, se oli hyvä asia.

Ja kun TEN-T -verkko laajenee pohjoiseen, se takaa pääsyn EU:n DG Moven logistiikkarahoihin tulevalla ohjelmakaudella 2021-2027.

Muutoin palvelut karkaavat ja keskittyvät, koulutusleikkaukset, heikoimmassa asemassa olevat ym, tulevalla hallituksella on paljon tehtävää, jotta suunta muuttuu.

Toimituksen poiminnat