markovarajarvi

Hallituksen pakkolait kaatoivat yhteiskuntasopimuksen

SSS-hallituksen tulevien pakkolakien koura on syvällä työntekijöiden taskuissa. Lomarahoista häviää 30 prosenttia, ensimmäisestä sairauspäivästä tulee palkaton ja seuraavat kahdeksan päivää korvataan 80 prosenttisesti nykytasosta, vuosilomasta tulee enintään kuuden viikon mittainen ja loppiainen sekä helatorstai muuttuvat palkattomiksi vapaapäiviksi.

SAK:n lakimies, oik.tri Jari Hellstenin kirjoittaman muistion perusteella hallituksen pakkolait ajavat EU-oikeuden seinään. Jos näin käy, ui hallitus entistä hämärämmille vesille. Pakkolakien valmistelun voi tässä tapauksessa kiteyttää vitsiin, joka kuvastaa nykyhallituksen tempoilevaa valmistelua: mitä yhteistä on insinöörillä ja salamalla?

EK teki todellisen emämunauksen yhteiskuntasopimusneuvottelujen alla. Se ilmoitti, että keskitettyjen neuvottelujen aika on ohi, samalla kun keskitetystä ratkaisusta keskusteltiin. Eli olisi pitänyt tehdä sopimus, jota jatkossa ei pidä tehdä. Yhteiskuntasopimus olisi pitänyt tehdä nyt, koska se olisi ollut EK:lle mieluisa. Hyvä on olla kun korotus on nolla.

EK:n taktiikka on oman emämunauksen jälkeen syyllistää AKT yhteiskuntasopimuksen kaatamisesta. Tämä on epäuskottavaa ja pyrkimys pelkästään peittää oma kardinaalivirhe. Kannattaa muistaa, että tyrkyllä oli nollakorotuslinja, johon työntekijäpuolen aloista olisi saatu sitoutettua 97%. Hallituksen antama pakkolakitikkari maistui EK:n suussa makeammalle kuin nollalinja.

Pakkolait tulevat heikentämään työntekijöiden ostovoimaa ja vaikutus on kotimarkkinoilla kielteinen, kotimaisten tavaroiden ja palveluiden kulutus tippuu entisestään.

Hallituksen haaveet siitä, että pakkolait parantavat työllisyyttä ja kilpailukykyä ovat haaveita tanssilavan luona: pienemmät kustannukset tuovat kyllä yrityksille säästöjä, mutta ne valuvat osinkoihin, kuten Taloustutkimuksen kyselytutkimus osoittaa.

Eli lopulta EK on saamassa makeaa mahan täydeltä: sen ja Suomen Yrittäjien himoitsemat pakkolait etenevät hallituksessa ja keväällä koittavat liittokohtaiset neuvottelut.

Hallituksen pakkolaki kurittaa työntekijäliittoja sopimusoikeuden rajoittamisella. Mielestäni työntekijäliitoissa on aika osoittaa aitoa solidaarisuutta toisia liittoja kohtaan kun liittokohtaisiin neuvotteluihin mennään.

Hallituksen EK:lle antama tikkari maksetaan työntekijöiden rahoilla. Veikkaanpa, että tämä raha on EK:lla vain lainassa ensi kevään liittokierroksiin saakka. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

No hyvä kun kerroit, luulin jo että AKT

Käyttäjän markovarajarvi kuva
Marko Varajärvi

Miksi neuvotella kun on jo makeaa mahan täydeltä? Hallitus lupasi työnantajille niin makoisan paketin, että EK:n neuvotteluhalukkuus on ollut yhtä korkealla kuin lattiamaton reuna. Hellstenin muistion perusteella veikkaan, että pakkolait törmäävät EU-oikeuteen. Mutta se jää nähtäväksi.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Marko Varajärvi

EU oikeus ei ottanut eikä voi perustellusti ottaa kantaa Kreikan, Portugalin ja Irlannin hallitusten päätöksiin.

Ay-liike ja oppostio voivat asialla toki vapaasti spekuloida ja viedä asiaansa sinne käsiteltäväksi sekä antaa ihmisille käsityksen, että EU tuomioistuin määrää itsenäisen, suveneerin valtion päätöksentekoa.

Käyttäjän markovarajarvi kuva
Marko Varajärvi Vastaus kommenttiin #3

Hellstenin muistio kannattaisi lukea, siinä todetaan mm. "Sikäli kuin katsotaan, että hallituksen kaavailemat työaika- ja vuosilomaheikennykset kuuluvat unionin oikeuden alaan, perusoikeuskirjan sisältämä työehtosopimusoikeuden sääntely saa etusijan suhteessa kansalliseen lainsäädäntöön tai käytäntöön (Costa v ENEL, jne.). Työehtosopimusten yhteydessä tämä konkretisoitui tapauksessa C-271/08 komissio v Saksa, ns. AKA -tapaus, 43 kohta). Siinä EU:n perusoikeuskirja meni järjestäytymisvapauden sääntelyssä peräti Saksan perustuslain yli."

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #3

"EU oikeus ei ottanut eikä voi perustellusti ottaa kantaa Kreikan, Portugalin ja Irlannin hallitusten päätöksiin."

Mutta EU-byrokraatti voi sanoa että valtiolta loppuu rahoitus keskuspankilta jos ei tottele komissiota.

Juhani Kahela

Ei me mitään yhteiskuntasopimusta tarvita. Tarvitsemme kaikille 15 prosentin ansiotason alennuksen, jolla kustannuksella tuotteemme saadaan maailman markkinoilla kaupaksi. Vastineena saame maksukykyä, jolla voidaan maksaa Varajärven vaatteet( eivät kotimaisia), Varajärven puhelimet, tietokoneet, autot, lääkkeet jne ( eivät ole kotimaisia). Nyt ne maksetaan lainarahalla. Jokaisen syntyvän lapsen äitiyspakkaukseen tulisikin laittaa 100.000 euron velkakirja muistoksi nykypolven lainoilla elämisen. Allekirjoittajiksi kaikki ne päättäjät, jotka velan ottamisen takana.

P.S. Tämän vuoden mamut ovat kasvattaneet osamaksuvelkaamme 20 miljardilla eurolla. Äitiyspakkauksen velkakirjan tulisi olla 120.000 euroa. Hävettääkö?

Pekka Pylkkönen

Laskeva kustannustaso parantaa suomalaisyritysten mahdollisuuksia pärjätä markkinoilla ja kasvaa. Nyt kriisin aikana tapahtunut yllättävä ostovoiman kasvu - velaksi - on nostanut tuontia ja vähentänyt suomalaista tuotantoa. Tuo kotimainen kysyntä-argumentti on sekä teoriassa että käytännössä mieltä vailla.

Myös Lyly kertoi tänään ehdottaneensa uutta palkkausjärjestelmää jossa palkat nousevat hyvinä aikoina ja laskevat huonoina. Näinhän sen oikeasti pitäisi mennä.

Hallituksen esitykset jakavat rasituksen todella epätasaisesti, mutta niillä sentään yritetään tehdä korjausliike. Joku toinen porukka eduskunnasta jatkaisi mieluummin vain suomalaisten naamalle ripuloimista.

Käyttäjän markovarajarvi kuva
Marko Varajärvi

"Mitä lujemmin palkansaajat, kuluttajat, yrittäjät, yritysjohtajat ja muut kansalaiset alkavat uskoa velkapelotteluun sitä varmemmin he alkavat varoa itsekin kulutus-, investointi- ja rahoituspäätöksiään. Syntyy itseään syventävä vyönkiristysten ketjureaktio."
http://www.taloussanomat.fi/porssi/2015/11/25/velk...

Pekka Pylkkönen

Eihän meillä ole kulutuksessa mitään sellaisia ongelmia. Sehän on vain kasvanut. Ongelma on siinä että se kasvanut kulutus on mennyt tuonnin kasvuun ja suomalaisia tuotteita ostetaan entistä vähemmän niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Velka on ihan ok jos sillä saadaan tehtyä hyviä investointeja. Velan otto ostovoiman kasvattamiseksi (vuodesta 2008 suomalaisten ostovoima on kasvanut muutaman prosentin, koviten pienituloisimpien, noin 6,5%) on ollut tuhoisaa politiikkaa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Pakkolait" kalpenee, kun IMF tule tännä je sanelee mitä tässä maassa saa tehdä. Puoluetoverisi Kreikasta on parhallaan hattu kourassa Brysselissä anelemassa almuja.

Käyttäjän markovarajarvi kuva
Marko Varajärvi Vastaus kommenttiin #15

Itse pelkäisin enemmän EU:n talouskurisopimuksia (jotka Ranska on hylkäämässä).

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Tällä korttiparilla AKT-EK saadaan Sipilä ja Kepu polvilleen ja maan asiat siihen malliin, että edessä on eduskunnan hajoittaminen ja uudet vaalit. Kyseessähän on ilmiselvästi enemmänkin valtataistelusta kuin yhteisten asioiden hoitamisesta. Kulisseissa tapahtuu nähtävästi paljon enemmän kuin annetaan ymmärtää, mikä sinällään ei ole ihme hallituksen nauttiman laajan epäluottamuksen johdosta.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Marko,

muuten OK, mutten usko pakkolakeihin alkuunkaan.

Enemmistöhallitus voi tietenkin perustuslakivaliokunta-enemmistönsä turvin koettaa ajaa lakeja läpi tavallisina lakeina.

Mutta jos persut ja kepukin äänestävät isossa salista puolesta, niin se on tietoinen poliittinen itsemurha. En usko kaikkien olevan niin tolloja. Toki puhumme poliitikoista.

Mutta kun samalla rikottaisiin kansainvälisiä ihmisoikeus- ja muita sopimuksia, niin se naula on kyllä vetää kansainvälisessä oikeudessa.

Käyttäjän markovarajarvi kuva
Marko Varajärvi

Itse uskon, että näitä viedään läpi niin kauan kunnes törmäävät viimeistään EU-oikeusseinään. Mutta persujen 8,9 prosentin kannatus tämän päivän gallupeissa voi pistää hiukka vipinää punttiin. Veikkasin hallitustaipaleen alettua, että persut tippuvat alle 10 prosentin. Vielä ei pohjaa näy.

Eero Mattila

Sun pitäisi alkaa yrittäjäksi. Ei tartte välittää pakkolaista.
- Työnantajille annettiin makoisa paketti... mitä vadittaisiin, että sinä itse loisit edes yhden työpaikan?
- Mitä mieltä on tässä sinun vastakkainasettelussasi? Ihan vaan tiedoksi, että työntekijä ja työnantaja eivät ole vihollisia keskenään.

Olavi A Honka

Mitä kovempaa pidetään kiinni saavutetuista eduista, sitä tärkeämpää on että hallitus todella tekee lakeja joilla ylilyönnit estetään. Toivottavasti yksi seuraava askel on todellisten korvausten maksattaminen laittomissa lakoissa.

Suomeen ei synny työpaikkoja koska tänne ei kannata investoida. Yritysten omistajat katsovat järkevämmäksi kotouttaa kertyneitä voittovaroja. Sen sijaan että jatketaan jatkuvalla vastakkain asettelulla, kuten tässäkin blogisti, SAK vs EK, ollaan surkealla tiellä.

Sipilä on kertonut missä mennään ja mitä pitää tehdä. Neuvoteltu on kuukausi tolkulla mutta vastauksissa näkyy AY-liikkeen asenne, muutoksia ei hyväksytä. Jos AY-liike tällä tiellä jatkaa, työttömiä tulee todella paljon ja silloin ei ole enää mitään neuvotteluvaihtoehtoja, työttömät tekevät omat päätöksensä. AKT kaivaa tässä hautaa kaikille suomalaisille kuljetus-yrittäjille, kohta täällä ei suomalaisia enää isoilla pyörillä ajele. Onnittelut siitä, AY johtajat keräävät niin muhkeita tuloja, ettei nämä asiat heitä heiluta, oman vallan pitäminen on kasnakunnan etua tärkeämpi.

Toivotaan että tulee lakkoja oikein kunnolla ja sen seurauksena lakeja, joilla tämä ärhentely lopetetaan.

Käyttäjän markovarajarvi kuva
Marko Varajärvi

Muitakin keinoja on, esim. päivittää sopimusjärjestelmä. TEM on kiinnittänyt oikeaan asiaan huomiota:
https://www.tem.fi/files/36440/TEMjul_12_2013_web_...

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Vastuullinen hallitus ottaa oikeutetusti ohjat käsiinsä, kun järjestöt eivät saa mitään aikaan, vaikka siihen on annettu riittävästi aikaa. AKT käyttää erittäin härskisti ja itsekkäästi asemaansa, ja siten aiheuttaa hallaa yhteiskunnalle.
Miksi työnantajan pitäisi yleensäkään maksaa loppiaisesta ja helatorstaista, kun yritys ei saa niiltä päiviltä työntekijöiltäkään mitään?
Sama koskee ensimmäistä sairauspäivää.
Olisi jo ay-väen pikkuhiljaa olla aika havahtua todellisuuteen, ja alkaa vähitellen ymmärtämään muutosten välttämättömyys. Ei hallitus ajan kulukseen suunnittele näitä ikäviä toimenpiteitä, vaan kun on pakko, jotta valtakunta välttyisi Kreikan tieltä.

Käyttäjän kaakkuriniemi kuva
Tapani Kaakkuriniemi

Olisiko EK:n pitänyt tehdä sopimus nyt työntekijäkeskusjärjestöjen kanssa? Ilmeisesti olisi, kuten Marko ehdottaa. Vuosikaudet, ellei peräti jo useamman vuosikymmenen aikana, talousnikkarit ovat tehneet vertailuja keskitetyn ratkaisun (tupon) ja liittokohtaisen kierroksen saavutusten välillä, ja tulokset ovat näyttäneet, että työnantajapuoli selviää keskitetystä vähemällä rahalla ja saa kaupan päälle rauhallisemmat olot. Liittokohtaisella kierroksella on sitten sitä peliä, että mikä liitto toimii avaajana ja millaisilla prosenteilla, työtunneilla, lomilla, luontaiseduilla jne. se saa sopimuksen aikaan.

Tietysti tässä on sudenkuoppa. Meillä on vain yksi Suomi. Ei voi laskea ikään kuin laboratorio-oloissa, paljonko Suomen keskitetty ratkaisu maksoi v. 2014-2017 ja paljonko liittokohtaisen kierroksen Suomi samana aikana. Joudutaan turvautumaan likiarvoihin.

Miksi EK ei tehnyt näin? On kaksi mahdollisuutta: a) sillä on rahaa takanaan, jolloin pihistelyssä ei ole mieltä, tai b) se on unohtanut, mikä kannattaa ja mikä ei.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"SSS-hallituksen tulevien pakkolakien koura on syvällä työntekijöiden taskuissa. Lomarahoista häviää 30 prosenttia, ensimmäisestä sairauspäivästä tulee palkaton ja seuraavat kahdeksan päivää korvataan 80 prosenttisesti nykytasosta, vuosilomasta tulee enintään kuuden viikon mittainen ja loppiainen sekä helatorstai muuttuvat palkattomiksi vapaapäiviksi."

Tämä on lasku siitä että on eletty holtittomasti ja on syöty syöty enemmän kuin tienattu. Eikä tämä ole edes niiden entisten syöminkien maksamista vielä, vaan tässä vasta hillitään yli varojen elämistä.

Leivän päältä pitää vain ottaa jotain pois, kun ei ole oikeasti varaa siihen. Kun ei ole varaa merwurstiin, pitää tyytyä siihen ettei leivän päällä ole kuin juustoa.
------

Kun yhteiskuntasopimusta ei saada aikaiseksi, se johtuu siitä ettei päästä yksimielisyyteen siitä otetaanko siitä leivän päältä pois juusto vaiko makkara, kun molempiin ei ole varaa. Kun sopuun ei päästä, tyydytään sitten jatkamaan luten ennen, eli eletään velaksi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eikö pakkolakeja olleet myös edellisen eduskunnan päätökset ylimääräisisten koulutusvapaiden ja loma-ajan sairastamisen aiheuttamien kustannusten korvaaminen ja vastuu työnantajien ja veronmaksajien rahoin ?

Velkapelottelusta sen verran, että ikäviä esimerkkejä löytyy jo pelkästään rahaliiton jäsenmaista. Me olemme Suomessa valkaantuneet liki 100 miljardia lisää vain 7 vuoden aikana, eikä tämä näytä Marko Varajärveä pelottavan lainkaan - eikä ainakaan siinä määrin, mitä edessä on tuleman, kun meillä jo nyt on valmiiksi suurtyöttömyys ( pula työpaikoista ), maaliman korkeimmat julkiset menot ja ehkäpä jo maailman korkein verotuskin.

Käyttäjän markovarajarvi kuva
Marko Varajärvi

Tämä velkapelottelu on aika yksipuolista, onneksi jopa päämedia alkaa antamaan sijaa myös Pertti Haaparannan ja Markus Jäntin kaltaisille taloustieteilijöille, joiden näkemykset poikkeavat aika tavalla tv-kameroiden eteen marssivien pankkien ekonomistien näkemyksistä. Suunnanmuutosta näkyy esim. taannoisessa MOT-ohjelmassa, miksi ei myös tästä kohtalaisen tuoreesta artikkelista:
http://nyt.fi/a1448765260994

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomessahan lasketaan omituisesti vaktion varallisuudeksi myös yksityiset työeläkevarat, jota ei varmasti tehdä muualla. Näin saadaan luvut näyttämään mukavimmilta ja luottoluokittajatkin vielä toistaiseksi tyytyväisinä.

Yksittäinen työeläkevakuutettu ei ehkä kaikissa tapauksissa tätä ymmärrä.

Matias Ahtopelto

Eipä tunnu huoli Suomen katastrofaalisesta tilanteesta painavan. Nopeasti lisää velkaa, jotta joudutaan tilanteeseen, jolloin suomalaisilta itseltään ei enää kysytä mitään. Mistään ei saa leikata eikä maksuja korottaa. AY-liikekin tulee tuntemaan sen nahoissaan. Vai rikkaita verotettava enemmän. Kunpa näitä rikkaita olisi niin paljon, että sillä olisi jotain merkitystä! Ikävä vain, että nekin jotka ymmärtävät Suomen talouden todella huonon tilan, joutuvat maksumiehiksi.
Katsomosta=oppositiosta on hyvä huudella kun ei tarvitse vastata huudoista.
Ei se velkapelottelu mitään yksipuolista ole!
No kansa pitää vaihtaa, kun ressukat eivät osaa äänestää "oikein"!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset