markovarajarvi

Hallitus narskauttaa kossupullon korkin auki?

Maan hallitus on pääministeri Juha Sipilän suulla selkeästi ilmoittanut, ettei työehtosopimusten (TES) yleissitovuuteen kajota tai olla kajoamatta. Ex-pääministeri Matti Vanhanen kiemurteli kuin mato koukussa kun Mattia samasta asiasta A-studiossa grillattiin.

Kajottiin TESsiin tai ei, paikallista sopimista ollaan lisäämässä. Liipaisimella olisivat työntekijän työehdot. TEMin yhteistoiminta-asiamies Harri Hietalalta tultaneen kuulemaan säkeitä, jotka pistävät vihdoinkin työntekijät punaisiksi, tosin luultavammin vihasta. Hietalan virsi lienee mannaa EK:lle ja erityisesti Suomen Yrittäjille.

Suomen Yrittäjien Jussi Järventaus on saanut Keskustan sisäpiiristä sydänystäviä tai ainakin salarakkaita. Ex-pienyrittäjä Sipilä ja perheyritysten ex-nokkamies Vanhanen ovat vetäneet taloustalkoisiin vahvasti mukaan pk-yrittäjät huolineen ja murheineen. Kuinka väliaikaista tämä on, jää nähtäväksi.

Yksinyrittäjien ja itsensä työllistäjien asemassa riittää kehitettävää. Keskustassa on pienyrittäjätietoisuus ottanut harppauksen eespäin. Pienyrittäjien ääni on arvokasta valuuttaa myös tulevissa vaaleissa.

Paikallinen sopiminen on hyvin ideologisväritteinen pyrkimys luikerrella työntekijöiden kimppuun ja lompakkoon, ohitse ay-liikkeen ja yleissitovien työehtosopimusten. Paikallisesti on helppo perustella säästökuuria suhdanteilla ja hetkittäisellä heikolla menestymisellä, siirretään heikot kvartaalit työntekijän kannettavaksi. Kerran alennettuja palkkoja ei helpolla koroteta.

Työntekijän kannalta tilanne on hankala. Työnantajan yksipuolisesta tarjouksesta kieltäytyminen johtaa helposti välien tulehtumiseen. Toisaalta saman alan yritysten välille syntyy epäterve kilpailu, jos toisaalla leikataan palkkoja ja toisaalla ei. Ja yritysten välillä käsillä on helposti bellum omnium contra omnes – kaikkien sota kaikkia vastaan. Kärjistäen, parhaiten pärjäävät ne yritykset, joiden työntekijän menevät syvimpään kyykkyyn. Ja ”niskuroijat” saavat kärsiä ajan saatossa, pahimmillaan saappaan kuva persauksissa ja kilometritehtaan palveluksessa.

Ennen kuin paikallista sopimista aletaan runttaamaan läpi, kannattaa tutustua Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuun ”Kollektiivisopimukset työehtojen turvaajana”. Mikäli normimääräyksien noudattamista ja kollektiivisopimusjärjestelmän toimivuutta halutaan parantaa ja tarpeettomia kiistoja vähentää, voidaan se tehdä nopeasti kollektiivisopimusten määräysten kautta, lainsäädäntötie on hitaampi. Ay-liikettä on syytetty jäykkyydestä, mutta tässä tapauksessa nopeus ei liene nykyhallituksen ideologian kannalta olennaista?

TEMin raportin suosituksista löytyvät mm. seuraavat kehittämisehdotukset:
1) Normimääräysten selkeyden, tiedottamisen ja osaamisen parantaminen. Selkeyttäminen on mahdollista sopia paikallisella tasolla tekemällä tulkinta- ja soveltamissopimuksia.

2) Normimääräysten paikallisen selvittämis- ja tulkintamenettelyjen sekä proaktiivisuuden kehittäminen. Neuvotteluja käytäisiin jatkuvan neuvottelumenettelyn periaatteiden mukaisesti.

3) Henkilöstön edustajan aseman toimivaltuuksien selkeyttäminen ja neuvotteluaseman tasavertaistaminen. Osallisliittojen edustajilla tai sovittaessa ulkopuolisilla olisi ehdotuksen mukaan oikeus osallistua paikallistason erimielisyysneuvotteluihin jommankumman osapuolen pyynnöstä.

4) Kollektiivisopimusten osapuolien eli liittojen neuvontapalvelujen ja valvontavastuun kehittäminen. Osallisliittojen vastuuta ja roolia paikallisten erimielisyyksien selvittäjänä ja ratkaisijana voitaisiin lisätä. Neuvontaa voitaisiin lisätä myös muille kuin järjestöjen omille jäsenille.

5) Noudattamisen ja toteuttamisen kehittäminen. Raportissa puhutaan lakkosakkojen nostamisesta. Se on mielestäni vanha virsi, joka kajahtanee uudelleen ilmoille tämän hallituskauden aikana.

Sovi tai itke ja sovi, siitä ei voi muodostua maan tapa. Mieluummin kannattaisikin - TEMin raportin mukaisesti - kehittää TESsien selkeyttä, tiedottamista ja osapuolten rooleja. 

Paikallinen sopiminen on hyvä asia silloin kun se toimii ja on aitoa. Paikallisen sopimisen kehittäminen ei tapahdu yhdessä yössä eikä ilman työntekijäliittojen merkittävää panosta. Sopimiskulttuurit työpaikoilla ovat siihen liian kirjavia.

Työrauhatutkimus osoitti, että monet ulosmarssit olivat seurausta siitä, työnantajat eivät aidosti neuvottele, vaan sanelevat. Järjestäytyneessä sopimuskentässä sopimukset tekee palkansaajia edustava luottamusmies. Työntekijäpuolen kanssa "sopiminen" on helposti sitä, että luottamusmies käy kuuntelemassa esim. uuden palkkausjärjestelmän esittelytilaisuudessa mitä tuleman pitää.

Työnantajalla on resurssi- ja tietoylivoima. Luottamusmiehellä tulee olla tehtävän hoitamiseen riittävät tiedot, koulutus, toimintamahdollisuudet ja irtisanomissuoja. Sopijapuolten epätasapaino romuttaa aitoa sopimista. Saksaan verrattuna suomalaiset yritykset ovat haluttomia antamaan työntekijöille päätäntävaltaa, kun mitään pakkoa ei ole. Liittojen kautta saa työntekijäpuolikin sentään muskelia.

TESsien yleissitovuus on monelle liitolle iso asia. Yleissitovuus ja paikallinen sopimus ovat kuin Matti ja Teppo. Ne toimivat yhdessä ja kuuluvat yhteen. Yleissitovuuden romuttaminen tai paikallisen sopimisen avaaminen järjestäytymättömille yrittäjille romuttaisi nykyisen työehtosopimusjärjestelmän.

Otetaan esimerkki. AKT:n kuorma-autoalan työehtosopimuksen yleissitovuutta on mitattu oikeussaleissa. Alan villeille firmoille ja pataporvareille yleissitovuuden kumoutuminen on märkä uni. Luulenpa, että paikallisen sopimisen hallitsematon avaaminen tulkitaan helposti AKT:ssa TESsin sitovuuden ja työntekijän aseman murtamiseksi. Eikä se varmasti olisi ainoa liitto tällaisella ajatuksenjuoksulla.

Kuten eräs AKT:n sataman ay-aktiivi kuvaili: jos ammattiyhdistysliike on kossupullo, on pullon kaula AKT ja sen korkki satamat. Enpä ihmettelisi, jos paikallissopiminen runtataan voimalla läpi, kiertyy korkki toviksi auki. Ja jos siitä krapula koittaa, kannattaa muistaa, että sitä saa, mitä tilaa.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän LauriViherv kuva
Lauri Vihervä

Hieno kirjoitus. Toivon mukaan valoittaa paikallissopimista myös tarpeeksi monelle ymmärtämättömälle AY- vastaiselle netti-mölisijälle. Difficultātem facit doctrīna

Toimituksen poiminnat