markovarajarvi

Oikeistohallitukselle Keskustan välikysymys?

Vihdoin on koittanut se aika, jolloin suvi on kääntänyt kasvonsa meihin päin. Väriloisto ja kesän tuoksu täyttävät aistit ja laineen liplatus houkuttelee pulahtamaan veteen. Kesä on vihdoin täällä ja nyt on aika nauttia lämmöstä ja kesän mukanaan tuomista herkuista. Myös lapsille kesä on vuoden kohokohta, ei tarvitse kulkea jäykässä toppa-asussa myssy päässä, antaa ruohikon kutittaa varpaita ja herätyskellona voi toimia aurinko ja valo.

Puolueen uudistamistyö ottaa nyt puoluetoimiston osalta hengähdystauon, toimisto on kiinni 18.6.–16.8.2015, me kaikki palkolliset olemme kesälomilla ja kolme viikkoa lomautettuina. Toivon, että kaikki voisivat antaa kevään huolet ja murheet kumpupilvien vietäviksi ja antaa mielen levätä. Mieleni on kuitenkin ollut viime aikoina pienituloisten ja erityisesti lapsiperheiden puolella, heitä löytyy myös lähipiiristäni.

Kaikilla lapsiperheillä ei ole varaa viedä lapsiaan huvipuistoihin tai kesälomamatkalle, penniä on venytettävä jo arkisiin asioihin, ylimääräinen on säästettävä yllättäviin menoihin. Iloa ja riemua voi onneksi löytää myös siitä ihan tavallisesta arjesta.

Huoli pienituloisten perheiden asemasta on meille kaikille yhteinen. ”Mitkä ovat hallituksen käytännön keinot lapsiperheiden hyvinvoinnin edistämiseksi ja miten hallitus vahvistaa erityisesti köyhien ja syrjäytymisvaarassa olevien lapsien ja lapsiperheiden asemaa?” Tällä tapaa Suomen Keskusta kysyi välikysymyksessään vuonna 2012.

Vaalit on käyty ja nyt saman kysymyksen voisi mielestäni uusia sellaisenaan ja esittää Sipilän johtamalle hallitukselle. Hallituksen oikeistolainen ronski koura on arvovalintansa tehnyt, vaalien jälkeen kurituksen kohteena ovat valtiovarainministeriönkin mukaan erityisesti eläkeläiset, lapsiperheet, työttömät sekä sosiaaliturvan varassa olevat.  

Sipilän hallituksen päätöksiä arvioitaessa herää kysymys, muistetaanko enää Keskustan vuoden 2012 välikysymyksen lapsiperheille kohdistettuja sanoja ”Lasten ja perheiden arki on kokonaisuus, joka edellyttää päätöksentekijöiltä vastuuta pitkälle tulevaan. Yksittäisen pieneltä tuntuvan päätöksen vaikutukset ovat arjen tasolla suuria.

Välikysymyksen voisi esittää myös ideologisesta näkökulmasta. Miltä kuulostaisi muotoilu ”Hallituksen ideologia ja arvovalinnat heijastuvat erityisen painokkaasti tulonsiirtoja koskevissa päätöksissä. Oli tietoinen valinta jälleen kerran kasvattaa kuilua eri syistä heikosti toimeentulevien välillä.” Tämä ei tullut omasta päästä vaan Keskustan vuoden 2012 kynästä.

Mieleni on murheellinen, reilun kolmen vuoden takaisesta poliittisesta retoriikasta ei ole jäljellä muuta kuin välikysymyksen jättämä historiallinen jälki. Kansalta on saatu mandaatti ja ideologia näyttää tehneen u-käännöksen kaikkein heikoimmassa asemassa olevien kohdalla.

Tänään siirryn lataamaan akkuja ja palaan sorvin äärelle elokuun puolivälissä. Pidetään huolta toisistamme ja huolehtikaamme siitä, että työttömien, opiskelijoiden, eläkeläisten ja lapsiperheiden kuritusta ei unohdeta. Nahkurin orsilla tavataan viimeistään neljän vuoden kuluttua. Mutta nyt toivotan, kaikesta huolimatta, hyvää ja rentouttavaa kesää! Toivottavasti saamme kylpeä auringon paisteessa!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat